Painajaispitoista saaristolaiselämää

Kirja-arvio. Romaani.
Anne Leinonen: Katve (Osuuskumma 2020, 280 s.)

Nykyään sanasta katve tulee ensimmäisenä mieleen kännykän kuuluvuuden ulkopuolella oleva alue. Anne Leinonen hakee kuitenkin onneksi tarinansa elementit kauempaa kansanuskomuksista, joissa tieto kulkee ilman puhelinta ja jopa sanoja. Katve sopii teoksen nimeksi mainiosti sen monimerkityksellisyyden takia. Katve voi olla pahojen voimien ulottumattomissa oleva alue tai sisäisen tiedostamattoman alue. Teoksessa liikutaankin sekä maantieteellisesti syrjäisen paikan arvoitusten keskellä että psykologisten pelkojen ja tunnontuskien kentällä.

Tarinan päähenkilö on keski-ikäinen Tapani, joka lähtee Kakskierron saareen auttamaan ikääntynyttä tätiään. Tapanille läheinen, varsin noitamainen Eira-täti onkin aika topakka tyyppi, eikä tapaaminen mene kuin Strömsössä. Myös mantereen puolen asukkaat ovat värikästä väkeä omine omituisuuksineen. Tapani saa uuden koiraystävän, joka on yksi teoksen miellyttävimpiä hahmoja. Taustalla kummittelee hiljattain päättynyt parisuhde. Öisin Tapani näkee kammottavan painajaisen, naishahmoisen maran, joka piinaa häntä fyysiseen tuskaan asti. Herää kysymys, onko kyseessä sittenkään pelkkä painajainen. Saaren arvoitukset ja Tapanin oma menneisyys kohtaavat. Onko Tapani auttamassa tätiään vai paossa itseään? Kuka on naapuriin muuttanut nainen, johon Tapanilla on merkillinen yhteys?

Iso osa luvuista alkaa sään ja luonnon kuvauksella. Tämä on omiaan luomaan tunnelmaa, vaikka en yleensä ole suuri luontokuvausten ystävä. Tässä ne onkin pidetty maltillisina ja tarinan kannalta olennaisina. Luonto ei ole vain taustalla, vaan osa tapahtumia. Myös maisemallinen kansikuva on hyvin kaunis ja huomasin silmäileväni sitä useampaan otteeseen.

Teos on helppolukuinen ja nopeasti koukuttava. Kertojana toimivan Tapanin ääni on uskottava. Pidin painajaisnaisen kuvauksesta, joka toi mieleeni suomalaisen kansanperinteen ohella Ring-elokuvien hahmot. On kivaa, että kotimaisesta perinteestä ammentavia kauhuromaaneja on alkanut ilmestyä entistä enemmän. Vietin kiehtovan viikonlopun tämän tarinan parissa. 

Kommentit