Vinkeän vauhdikas vampyyriviikonloppu

Kirja-arvio. Terhi Tarkiainen: Pure mua (Tammi, 2018)

Terhi Tarkiaisen esikoisteos Pure mua nostaa hymyn huulille. 

Hienostosuvun perillinen Anna saa vanhemmiltaan 30-vuotissyntymäpäivälahjaksi sietämättömän seksikkään vampyyrin. Vanhempiensa kapitalistista maailmankuvaa kyseenalaistava Anna ei kuitenkaan ilahdu mahdollisuudestaan omistaa tällainen tiedostava yksilö. Lisäksi muut vampyyrinomistajat tuntuvat harrastavan lemmikkiensä häikäilemätöntä hyväksikäyttöä, mitä Anna ei voi sulattaa. Vampyyrin palauttaminen osoittautuu kuitenkin haastavaksi paitsi käytännön syistä, myös johtuen vakavista epäilyistä vampyyrikennelin toiminnan eettisyyttä kohtaan. Yhteen viikonloppuun mahtuu huikea määrä tapahtumia, kun vampyyrista eroon pääsemisen lisäksi Annan pitäisi järjestää syntymäpäiväjuhlat yli-innokkaille ystäville, pysyä väleissä sinnikkään ex-poikaystävän kanssa sekä viimeistellä gradu. Kaiken lisäksi vampyyri ei taida olla ainoa laatuaan Annan huvilan liepeillä...

Teos imaisi lukijan hetkessä hampaisiinsa ja lyhyet luvut saivat ahmimaan sen nopeasti. Päähenkilö Anna on aluksi identiteetiltään epävarma, mutta tosi paikan tullen päättäväinen, mikä toi mieleen Charlaine Harrisin luoman Sookie Stackhousen hahmon. Muitakaan mielleyhtymiä True Bloodina tunnettuun sarjaan ei voi välttää, vaikka teos irvailee toki muillekin populaareille vampyyritulkinnoille kansikuvaa myöten. Esineellistetty vampyyrimies sopii tähän yhtälöön kerrassaan loistavasti. Tarkiainen tuntee genrensä. Hän sekä repii huumoria kliseistä että niistä huolimatta kertoo jännittävän tarinan, johon on yhdistetty ajankohtainen aihe Suomen historiasta. Hän on myös onnistunut luomaan toimivan, vaihtuviin valta-asetelmiin perustuvan eroottisen latauksen, joka onneksi juuri ja juuri pysyttelee raiteilla lipsumatta liikaa pornon puolelle. Anna tietää olevan väärin haluta alistettua vampyyria, mutta haluaa tätä silti. Samaan tapaan lukija kokee vampyyriromantiikan olevan kornia, mutta haluaa silti seurata sitä herkeämättä. 

Teos on ehdottoman virkistävä tapaus kotimaisen kirjallisuuden kentällä, jossa vampyyreja ei ole liikoja nähty. Jatkoa odotettavissa?

Kommentit