Hilpeästi hirviöistä

Syksyn kirjamessuilta tarttui mukaan pari hauskaa kauhua käsittelevää lastenkirjaa.



 

Kuka pelkää hassuttelijoita
Kirja-arvio, lasten tietokirja
Marjatta Levanto & Julia Vuori: Pelottelun (ja pelon voittamisen) käsikirja
(Teos 2018, 152s.)

Pelottelun (ja pelon voittamisen) käsikirja esittelee keveästi pelottelevia otuksia: paholaiset ja pirut, demonit, hirviöt, lepakot ja pöllöt, noidat, jättiläiset sekä kummitukset ja painajaiset ovat saapuneet kokoukseen, jonka aiheena on laatia pelottelun käsikirja. Pian keskustelu menee siihen suuntaan, millainen kukin kummajainen pohjimmiltaan on ja miksi ne ovat väärin ymmärrettyjä.  Ovatko ne ylipäätään määriteltävissä pelottelijoiden joukkoon kuuluviksi? Esimerkiksi monet eläimet ovat joutuneet ihmisten pelkojen aiheeksi täysin ilman omaa syytään…

Teos on suunnattu lapsilukijoille ja lapsekkaille aikuislukijoille, jotka ovat kummajaisten ja synkän taiteen ystäviä. Kuvitus on erittäin mukaansatempaavaa, sillä se koostuu taidehistorian klassikoista ja Julia Vuoren sympaattisista otuksista. Pelon voittamiseen tähtäävä kirja esittelee hurjat olennot inhimillisen haavoittuvaisina, jopa söpöinä, eikä juuri lainkaan pelottavina. Mukana on jopa vauvahirviö, joka on peräisin 1500-luvun merikartasta. Tämä lähestymistapa varmasti viehättääkin montaa lapsilukijaa ja aikuisellekin se tarjoaa hauskoja hetkiä. Teos onkin viihdyttävä, hassutteleva ja visuaalisesti kiehtova. Se on riemukas muistutus siitä, että kaikki hirviöt ovat ihmisten luomia. Siksi voimme itse myös määritellä, miten niihin suhtaudumme. Lieneekö pelottelun käsikirjan innoittajana ollut Noidan käsikirja, joka traumatisoi yhden sukupolven. Tässä kirjassa selvästi halutaan selvittää hirviöasiat ei-traumatisoivalla tavalla!

 

Kun Lauri löysi kuolleiden kirjan
Kirja-arvio, lasten kuvakirja
Marko Hautala & Broci: Lauri luu ja riivattu lukukoira
(Haamu Kustannus, 2021, 70s.)

Suomalaisen kauhukirjallisuuden The Master Marko Hautala on kirjoittanut lastenkirjan. Se on oikein. Koskaan ei ole liian varhaista aloittaa kasvua kauhukulttuurin pariin. Vauhdikas kuvitus on Brocin käsialaa.

Kirjan päähenkilö Lauri Luu ei pidä lukemisesta. Sitten hän tapaa kirjastossa salaperäisen vanhan rouvan, joka antaa hänelle pakonomaista lukemista aiheuttavan kirjan. Kielletyn sivun lukeminen nostattaa kirjaston lukukoiraan iskevän riivauksen kuin pimeyden armeijan konsanaan. Pian Lauri joutuukin taistelemaan pimeyden voimia vastaan pelastaakseen kirjaston! Samalla hänelle avautuu lukemisen jännittävä maailma koko komeudessaan.

Teos on aikuisellekin hauskaa luettavaa. Kielletyn kirjan voi nähdä viittaavan ainakin H.P. Lovecraftin luomaan Necronomiconiin, sillä onpa loitsinnassa mukana itse Cthulhukin. Muista kirjaston teoksista mainitaan esimerkiksi Noidan käsikirja ja papukaija Einar Allaan Pöön tuotanto. Kun näin tärkeät viittaukset ovat kohdillaan, niin mikäpä olisi parempi tapa aloittaa kauhun lukeminen kuin tämä kirja. Se avaa myös sitä, mitä kirjallisuus parhaimmillaan on:

Nämä ovat kaiketi taikakirjaimia. Ne vievät meidät toiseen paikkaan.

Kirjallisuuden taianomaisuus ja lumovoima avautuvat Laurille siten kuin niiden toivoisi avautuvan jokaiselle ihmiselle.

 

 

Kommentit