Karmivaa kauneudenhoitoa

Kirja-arvio, romaani.
Lotta-Liisa Joelsson: Nailpolish.avi (Karisto, 2020, 173 s.)

Lotta-Liisa Joelssonin kauhutarina Nailpolish.avi sijoittuu nykypäivään, mutta tarkastelee nostalgisesti tietokoneaikaan siirtymistä muutama vuosikymmen takaperin. Minäkertoja on aiemmin pelaamiseen koukuttunut, elämänhallintaongelmiin taipuvainen nuorehko mies, joka rakastuu yliopisto-opettajaansa Johaniin. Ikä- ja statuserosta huolimatta miehet päätyvät elämään jokseenkin onnellisessa parisuhteessa, kunnes päättävät muuttaa Johanin tädiltä perittyyn ränsistyneeseen taloon maaseudulle. Talo on sellainen, johon en mistään hinnasta muuttaisi. Samoihin aikoihin kertoja löytää netistä videon kynsiään lakkaavasta teinitytöstä. Tytössä on jotakin pelottavaa ja häiritsevää, kuten tiedostossakin. Vanha tiedosto ottaa itsestään kopioita ja alkaa vainota katsojiaan. Siihen syntyy pakkomielle, kuin peliin.

Teos alkaa lupaavasti ja herättää kiinnostuksen turhia jaarittelematta. Päähenkilön tekstissä mainittu peliriippuvuus lienee vaihtunut alkoholiriippuvuuteen, sillä pelaamista ei juurikaan kuvata ennen kuin miehet alkavat selvittää videon tytön salaisuutta. Hiipivä jännitys on taidokkaasti rakennettu, mutta jostain syystä kirjan loppupuoli tuntuu hitusen viimeistelemättömältä ja parissa kohtaa vähän kömpelöltä. Tämä ehkä kiinnitti huomion siksi, koska ilmaisu on niin lyhyttä ja suurimmaksi osaksi oikein toimivaa.

Pääkauhutekijän, eli videon ja siinä esiintyvän henkilön kuvaus toimii mainiosti. Siinä sekoittuvat perinteinen kummituskuvasto ja teknologiakauhu. Kumpi onkaan kammottavampaa, vainoava henki vai tietokoneen kautta elämääsi tunkeutuva haittaohjelma? Vai ovatko haitallisimpia sittenkin omat pakkomielteet? Pelin lailla etenevä arvoitus on ratkaistava.

Nailpolish.avi sai kunniamaininnan Kariston kauhuromaanikilpailussa 2019. Kyseisen kilpailun voitti Johanna Sinisalon Vieraat. Joelssonin romaani yltää kyllä liki samalle tasolle voittajan kanssa. Toivon, että harvakseltaan julkaisevalta Joelssonilta tulisi uusia kammotuksia luettavaksi. 


 

Kommentit