Räyhähenki torpparien riesana

Kirja-arvio. Romaani.
Päivi Alasalmi: Riivatut (Gummerus 2018, 267 s.)

Päivi Alasalmen Riivatut on 1800-luvun loppuun sijoittuva historiallinen kauhuromaani, jonka jännite pitää otteessaan. Se kertoo kuvitteellisesta Sunilan kylästä, jossa vallitsee suomalaisen pikkukylän häiriintynyt ilmapiiri pinnan alla vellovine salaisuuksineen. Kyläyhteisö on paitsi asukkaidensa ainoa tuki, myös suurin uhka. Uhka ottaa tarinassa poikkeuksellisen muodon: se ilmenee räyhähenkenä, joka liikuttaa tavaroita ja huonekaluja Lauhan torpassa. Ilmiö saa koko kylänväen tolaltaan.

Kertomus alkaa nerokkaasti kuvauksella kahden muukalaisen kulkemisesta kylän läpi: heidän tarkkailemisensa kertoo kylän eristäytyneestä ja epäluuloisesta ilmapiiristä paljon.

Luvuissa toimivat vuorotellen kertojina ulkopuolinen kertoja sekä yksi tarinan hahmoista, lehtimies Hugo Untamo. Hugo on palannut Tampereelta kotikyläänsä tekemään Aamulehteen juttua kylässä tapahtuvista oudoista asioista. Samalla hän joutuu kohtaamaan myös henkilökohtaisesti järkyttäviä asioita. Kertojaratkaisu on toimiva, sillä se avaa monelta kantilta sekä tapahtumia että yksittäisen henkilön mielenliikkeitä. 

Tarinassa on paljon henkilöhahmoja, mutta he erottuvat hyvin toisistaan. Tässä auttaa ensimmäisiltä sivuilta löytyvä hahmoluettelo. Hugon lisäksi seurataan eniten kummittelevan Lauhan torpan asukkaita, erityisesti keuhkotautia sairastavaa piikaa Herttaa sekä kartanon renkiä Niklasta. Hertan hahmo on hyvin traaginen ja kiinnostava. Vaikeasta kohtalostaan huolimatta hän ei ole pelkästään surkuteltava uhri, vaan yrittää sitkeästi pitää puoliaan. Romaani sisältää myös kaikessa karuudessaan kauniin rakkaustarinan.

Pitkään kirjoittanut Päivi Alasalmi oli minulle uusi kertoja ja tykästyin heti hänen sanankäyttöönsä. Hän on tässä luonut hienon ajankuvan, jossa kauhuelementit ja kansanperinne ovat luontevasti läsnä. Teoksesta tekee mielenkiintoisen myös se, että se pohjautuu totena kerrottuihin tapahtumiin. 

 

Kommentit